فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:9 Issue: 2, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/08/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود دهقانی، نوذر نخعی صفحه 102
    هدف اصلی ارزشیابی استاد افزایش کیفیت آموزشی است، که یکی از روش های متداول آن ارزشیابی استاد توسط دانشجوست. هدف اولیه ارزشیابی استاد توسط دانشجو ارایه بازخورد به اساتید جهت بهبود آموزش آنان بود (ارزشیابی تکوینی). با گذشت زمان این هدف جای خود را به ارزشیابی تراکمی (جهت مقاصد مدیریتی) داد. اگرچه استفاده از این روش در ارزشیابی تکوینی مورد تایید قریب به اتفاق صاحبنظران است، ولی استفاده از نتایج آن در ارزشیابی تراکمی (برای مقاصد مدیریتی) زیر سوال است. با توجه به نقش محوری نتایج ارزشیابی استاد توسط دانشجو در ارتقا و دریافت پایه سالیانه اعضای هیات علمی، در این مرور گزارشی سعی بر آن است تا نقد های وارده به این روش تبیین گردد. مطالعات داخل کشور حاکی از آن است که درصد قابل توجهی از اساتید انتقاد های جدی به مقوله ارزشیابی استاد توسط دانشجو دارند و از اینرو روایی آن زیر سوال است. بر اساس برخی مطالعات بین المللی ارزشیابی استاد توسط دانشجو نه تنها ملاک معتبری تلقی نمی شود، بلکه باور منتقدین بر آنست که ارزشیابی استاد توسط دانشجو سبب افت کیفیت آموزشی نیز می گردد. مطالعات ملی با مشارکت دانشگاه های علوم پزشکی کشور جهت پاسخ به این سوال که «آیا استفاده مدیریتی از نتایج ارزشیابی استاد توسط دانشجو منجر به افزایش کیفیت آموزشی می شود» پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، ارزشیابی برنامه، عضو هیئت علمی، ایران
  • بی بی عشرت زمانی، حسن ببری، ستاره موسوی صفحه 110
    زمینه و هدف
    یادگیری از طریق تلفن همراه به عنوان مرحله جدیدی از توسعه یادگیری الکترونیکی، در پی ارایه فرصت هایی جهت انتقال اطلاعات، تقویت و بهبود یادگیری در دانشجویان می باشد، از این رو، این مطالعه با هدف بررسی عوامل نگرشی موثر در پذیرش یادگیری از طریق تلفن همراه توسط دانشجویان علوم پزشکی پرداخته است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان علوم پزشکی اصفهان تشکیل دادند، که برای نمونه تعداد 214 نفر از دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی بر اساس شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای، متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه بود که پرسش های آن، بر اساس سازه ها و عوامل تشکیل دهنده مدل پذیرش فناوری Davis و همکاران، تنظیم شد. روایی پرسش نامه با روش اعتبار محتوا و پایایی آن با روش Cronbach’s alpha تعیین شد.
    یافته ها
    متغیرهای برداشت ذهنی از آسانی استفاده، برداشت ذهنی از مفید بودن، نگرش دانشجویان نسبت به استفاده و تصمیم به استفاده به عنوان عوامل نگرشی موثر، دارای اثرات مثبت بر پذیرش و استفاده از تلفن همراه جهت یادگیری در سطح 01/0 در میان دانشجویان است.
    نتیجه گیری
    بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، مدل پذیرش یادگیری از طریق تلفن همراه در جامعه مورد مطالعه تایید و بر همین اساس قابلیت به کارگیری در جامعه مورد نظر را دارا است.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، یادگیری، مدل پذیرش فناوری
  • محمدرضا امیراسماعیلی، محمود نکویی مقدم، محمود موسی زاده، الهه پهلوان صفحه 118
    زمینه و هدف
    برخی شواهد نشان می دهد که دانش آموختگان پزشکی عمومی مهارت ها و قابلیت های خود را برای انجام مسوولیت های حرفه ای در حد قابل قبولی ارزیابی نمی کنند، هر چند در این خصوص، بین مسوولان و صاحب نظران آموزش پزشکی، اختلاف نظر وجود دارد. هدف این پژوهش، شناسایی مشکلات موجود در آموزش پزشکی عمومی کشور بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر، مطالعه ای کاربردی بود که به روش کیفی انجام شده است. نمونه ای هدفمند از 23 نفر از مطلعین در این مطالعه مشارکت کردند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر 23 زیر موضوع در قالب 6 موضوع اصلی زیر شناسایی گردید: مسایل مربوط به استراتژی های آموزش پزشکی عمومی، مسایل ساختاری، عدم جامعیت دروس و سرفصل ها، عرصه های آموزشی، مشکلات آموزشی و منابع.
    نتیجه گیری
    اثربخشی آموزش پزشکی عمومی در کشور به دلیل مسایل عدیده پیش رو با چالش های جدی مواجه است. یکی از مهم ترین چالش ها، عدم تطابق آموزش با نیازهای واقعی جامعه می باشد. بنابراین آموزش پزشکی عمومی باید به سمت کاربردی شدن پیش برود و توانمند سازی دانشجویان پزشکی برای مدیریت و اداره مراکز بهداشتی و درمانی در دوره آموزش پزشکی به صورت سیستماتیک و اثربخش مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش پزشکی عمومی، چالش ها
  • عبدالحسین شکورنیا، مهری غفوریان بروجردنیا، حسین الهام پور صفحه 132
    زمینه و هدف
    رویکردهای مطالعه دانشجویان به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی، همواره مورد توجه بوده است. هدف این پژوهش، مقایسه رویکردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان پزشکی مقطع پایه و بالینی و ارتباط آن با پیشرفت تحصیلی بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی– تحلیلی، 137 نفر از دانشجویان سال دوم و پنجم رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، با پاسخ به پرسش نامه استاندارد ASSIST (Approaches and study skills inventory for students) مورد بررسی قرار گرفتند. معدل کل دروس نظری و عملی دانشجویان به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    رویکرد غالب دانشجویان پزشکی، رویکرد عمقی (1/40 درصد) بود. در مقطع بالینی، استفاده دانشجویان پزشکی از رویکرد عمقی مطالعه افزایش و استفاده از رویکرد سطحی به طور چشمگیری کاهش یافت. بین رویکرد مطالعه و یادگیری دو گروه دانشجویان مقطع پایه و بالینی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (140/0 = P). اما بین رویکردهای مطالعه و یادگیری با پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه معنی داری مشاهده شد (01/0 = P).
    نتیجه گیری
    با توجه به ویژگی رویکرد عمقی مطالعه در یادگیری مطلوب مطالب درسی، شایسته است که برنامه ریزان آموزشی شرایطی را فراهم نمایند تا با ایجاد بهترین محیط های یادگیری زمینه را برای سوق دادن دانشجویان برای بهره گرفتن از این رویکردها مهیا نمایند.
    کلیدواژگان: رویکرد مطالعه، دانشجوی پزشکی، پیشرفت تحصیلی، ASSIST
  • صغرا عمرانی، هاشم فردانش، عیسی ابراهیم زاده، محمدرضا سرمدی، منصور رضایی صفحه 143
    زمینه و هدف
    آموزش، یکی از ارکان اساسی توسعه توانمندی ها، مهارت ها و شایستگی ها در بخش های مختلف جامعه است. نتایج حاصل از مطالعات آموزش الکترونیکی در مقایسه با روش های آموزش مرسوم به استادان و دست اندرکاران آموزش در رابطه با تدوین، تولید و اجرای دوره های آموزشی مناسب برای یادگیرندگان یاری می رساند. هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر دو روش آموزش مرسوم (مبتنی بر سخنرانی) و روش آموزش الکترونیکی با استفاده از الگوها، راهبردها و فنون طراحی آموزشی بر میزان یادگیری و انگیزش پزشکان در خصوص مبحث نارسایی حاد تنفسی بود.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه آزمایشی، 60 پزشک به روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه 30 نفری تحت آموزش با دوره مبتنی بر دو روش آموزشی بررسی شدند. محتوای یادگیری در گروه شاهد بر اساس برنامه های مدون آموزش مداوم مرسوم بود و محتوای یادگیری الکترونیکی در گروه تجربی بر اساس همان برنامه ها با تلفیق الگوهای طراحی آموزشی به صورت یادگیری الکترونیکی تولید شد.
    یافته ها
    داده ها توسط پیش آزمون، پس آزمون و پرسش نامه سنجش انگیزش جمع آوری شد. مقایسه نمره پیش آزمون و پس آزمون پزشکان شرکت کننده تفاوت معنی داری نداشت (05/0 < P)، اما مقایسه میزان انگیزش پزشکان پس از اتمام برنامه های آموزشی در دو گروه (گروه شاهد 97/3 ± 1/126، گروه تجربی 45/5 ± 83/143) تفاوت معنی داری داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از پژوهش، حاکی از ارتباط معنی دار به کارگیری راهبردها و فنون طراحی آموزشی با افزایش انگیزش شرکت کنندگان در آموزش مداوم الکترونیکی جامعه پزشکی بود.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش مبتنی بر سخنرانی، یادگیری و انگیزش، مشمولین آموزش مداوم پزشکی
  • مهدی تبریزی زاده، سید مجتبی یاسینی اردکانی، پروانه رستم زاده، میثم زارع صفحه 153
    زمینه و هدف
    بهداشت روانی از مهم ترین مسایل جمعیت های مختلف، به خصوص جمعیت دانشجویی است که خود به تنهایی می تواند زمینه رشد یا افت تحصیلی را برای دانشجویان ایجاد کند. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت سلامت روانی دانشجویان رشته پزشکی و دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بر اساس آزمون SCL-90 (Symptom checklist-90) در سال تحصیلی 89-1388 بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، 232 پرسش نامه حاوی اطلاعات دموگرافیک و سوالات آزمون SCL-90 بین دانشجویان رشته های پزشکی و دندان پزشکی توزیع شد که به طور سیستماتیک انتخاب شده بودند. اطلاعات به دست آمده از با استفاده از آزمون Chi-square مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس اطلاعات به دست آمده، 132 نفر (1/69 درصد) از دانشجویان فاقد اختلال روانی بودند. 53 نفر (7/27 درصد) اختلال روانی خفیف و6 نفر 2/3 درصد اختلال روانی متوسط داشتند. میزان اختلال روانی شدید صفر بود. شایع ترین اختلالات روانی مشاهده شده به ترتیب افکار پارانوئیدی 108 نفر (5/56 درصد)، حساسیت در روابط متقابل 82 نفر (44 درصد) و وسواس و اجبار 79 نفر (4/41 درصد) بودند. در این مطالعه بین هیچ یک از متغیرهای سن، جنس، محل تولد، رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، محل سکونت، وضعیت سکونت و نمره دروس با وضعیت سلامت روانی ارتباط معنی دار آماری دیده نشد (05/0 = P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش و میزان موارد مشکوک به اختلال روانی در دانشجویان، توجه بیشتر مسوولین جهت حل مشکلات روانی دانشجویان و فعال سازی مراکز مشاوره دانشجویی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، دانشجویان، SCL، 90
  • فریبرز خوروش، سحر وصال، سیدعلی موسوی، غلامرضا قاسمی، نوشین مهربد صفحه 162
    زمینه و هدف
    پزشکان عمومی که می خواهند در یک تخصص تحصیلات خود را ادامه دهند، دارای درگیری مختلفی در این زمینه هستند که عاملی برای ایجاد فشار و استرس در زندگی فردی آن ها است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط چگونگی انتخاب رشته تخصصی و محل تحصیل با میزان اضطراب دستیاران پزشکی در سال 1389 بود.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش، دستیاران پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان، گیلان، زاهدان، سنندج و کاشان بود (370 نفر)، که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم در مطالعه شرکت داده شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد خودسنجی اضطراب Zung جمع آوری شد. یافته ها با اسنفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیش از 92 درصد از دستیاران مورد مطالعه اضطراب نداشته، در گروه نرمال قرار گرفته اند. 168 نفر (4/45 درصد) تنها به علت عوامل و علایق شخصی، 55 نفر (9/14 درصد) به علت عوامل تاثیرگذار محیطی و خارجی و 147 نفر (74/39 درصد) هر دو عامل درونی و بیرونی را در انتخاب خود موثر دانسته اند. 220 نفر (5/59 درصد) دستیاران در 3 شهر اول مورد علاقه خود درس می خوانند. ارتباط آماری معنی داری بین اضطراب با شهر مورد علاقه تحصیل و دانشگاه تحصیل مشاهده شد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    علاقه و موفقیت هر چه بیشتر دستیاران در تحصیل، ثمره انتخاب درست ایشان، همچنین برنامه ریزی های مدیریتی برای از بین بردن موانع انتخاب رشته و شهر مورد علاقه از طرف مسوولان و برنامه ریزان بود.
    کلیدواژگان: اضطراب، دستیاری پزشکی، انتخاب رشته، محل تحصیل
  • شهره تاشی، فتحیه مرتضوی، شهرام یزدانی، یاسمن متقی پور صفحه 170
    زمینه و هدف
    دانشجویان پزشکی نیازمند مهارت هایی برای استدلال بالینی، تصمیم گیری و پزشکی مبتنی بر شواهد بهتر می باشند. یکی از مهم ترین جنبه های یک متخصص بالینی موفق، توانایی تفکر به صورت منتقدانه در موقعیت های مراقبت از بیمار است. هدف از این مطالعه، ارزیابی مهارت های تفکر انتقادی (تجزیه و تحلیل، ارزشیابی، تفسیر، استدلال استقرایی و قیاسی) در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش کار
    این مطالعه به طریق غیر تجربی بر روی 92 نفر از دانشجویان پزشکی سال های اول، سوم و پنجم پزشکی اصفهان در سال های 88-1387 انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. آزمون های آماری برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و Post hoc و آزمون همبستگی Pearson بودند.
    یافته ها
    میانگین نمرات هر یک از زیرمهارت های ارزشیابی، تجزیه و تحلیل، استنباط، استدلال قیاسی و استقرایی در هر سه گروه پایین و همچنین زیرمهارت های ارزشیابی (48/0 = P) و استدلال قیاسی (001/ 0≤ P) و استدلال استقرایی (01/0 = P) در سه گروه دارای اختلاف معنی دار است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که نمرات مهارت های تفکر انتقادی در دانشجویان پزشکی مطلوب نبوده، برنامه ریزی آموزشی برای توسعه آن باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، مهارت ها، دانشجویان پزشکی
  • علی مردانی نژاد، آیدا فرهادی، طاهره خانجانی، مرجان امیری مقدم صفحه 179
    زمینه و هدف
    رویکرد کنونی آموزش در دانشگاه های معتبر سراسر جهان به سمت آموزش باز می باشد، از این رو دانشگاه ها همگام با تکنولوژی های روز، در صدد آموزش از راه دور به صورت نیمه حضوری و غیر حضوری بوده، در حال حاضر از طریق راه اندازی وب سایت به آموزش الکترونیکی نیز اشتغال دارند. به همین منظور تحلیل اطلاعات موجود در سایت های مورد نظر می تواند در بهینه سازی وضعیت آموزش از راه دور و آموزش الکترونیکی مفید باشد. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی وب سایت های واحدهای آموزش مجازی علوم پزشکی ایران و جهان بر اساس ابزار ارزیابی کیفیت وب سایت ها مورد مطالعه کیفی و کمی بود.
    روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی و جامعه پژوهش 40 وب سایت است که از طریق ابزار ارزیابی کیفیت وب سایت ها با Cronbach’s alpha 95/0 مورد بررسی قرار گرفته شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    دو مولفه هدف مشخص برای محدوده اطلاعاتی و مخاطبان و هدف وب سایت ها در وضعیت عالی قرار گرفته اند. همچنین مولفه های میزان سهولت جستجو، گرافیک، روزآمدی، پیوندهای درونی، سابقه علمی نویسنده یا تنالگان، پایداری ساختار وب سایت و سرعت بارگزاری در وضعیت خوبی قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود که متخصصان فن آوری اطلاعات و مدیران از یافته های پژوهش حاضر جهت افزایش کیفیت وب سایت های مورد نظر استفاده نمایند.
  • محمود نجابت، محمدهاشم هاشم پور، مجتبی حیدری، میترا امینی صفحه 191
    زمینه و هدف
    گسترش روزافزون حجم و عمق دانش پزشکی، تعریف نقش و رسالت های جدید برای پزشکان عمومی و محدودبت منابع و زمان در آموزش پزشکی، اهمیت رعایت اولویت های آموزشی را به ویژه در آموزش پزشک عمومی روشن می سازد. هدف از مطالعه، بررسی میزان تطابق برنامه آموزشی بخش چشم دانشکده پزشکی شیراز با اولویت های آموزشی مورد نیاز پزشک عمومی بود.
    روش کار
    این پایان نامه به بررسی دو بعد آموزش نظری چشم پزشکی یعنی کلاس های نظری و آزمون های پایان بخش پرداخت. ابتدا جزء مورد بحث بیماری مطرح شده در کلاس یا سوال تعیین و سپس درجه اولویت آن از A تا D بر اساس مطالعه جامعی که در دانشگاه شهید بهشتی انجام شده بود، تعیین شد. سپس مجموع اولویت های A تا D محاسبه و میزان تطابق نتایج به دست آمده با اولویت های مورد انتظار، از طریق آزمون Chi-sguare و با نرم افزار SPSS تعیین گردید.
    یافته ها
    در هر دو بخش کلاس ها و آزمون ها تفاوت قابل توجهی بین موارد ارایه شده به دانشجویان و اولویت های مورد انتظار مشاهده شد؛ به گونه ای که بعضی از اولویت های ضروری کمتر آموزش داده می شدند یا بر عکس بعضی از مواردی که اولویت نداشتند، مورد تاکید قرار می گرفتند (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که در برخی موارد به اولویت های A کمتر و به اولویت های B، C و D بیشتر از حد مورد انتظار پرداخته شده است. با توجه به این که تعیین اولویت ها بر اساس مطالعه جامع و کاملی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صورت گرفته است که مورد تایید استادان دانشگاه شیراز نیز بود، نیاز به بازنگری در آموزش اولویت ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، اولویت های آموزشی، برنامه آموزشی، آموزش چشم پزشکی، ارزشیابی دانشجویان پزشکی
|
  • Masoud Dehghani, Nouzar Nakhaee Page 102
    Background and Objective
    The aim of faculty evaluation is to improve teaching quality. One of the most common methods of faculty evaluation is student evaluation of teaching (SET). The original purpose of SET was to provide feedback that can be used by faculties to improve their teaching (formative evaluation). In time, this function was replaced by summative evaluation (for administrative purposes). Using the SET results to guide improvements in the teaching process is viewed generally as an acceptable practice, but utilization of the SET results for administrative purposes is a matter of hot debate. Regarding the pivotal role of the SET results in promotion of an individual faculty this narrative review was carried out to gain an overview of critiques that have been voiced on SET. In-country studies reveal that a high percentage of faculties have criticisms towards SET so that its validity becomes questionable. According to some international studies not only the SET is an invalid measure for assessing teaching effectiveness but also it may lead to decrement in teaching quality. Nationwide studies enrolling a representative sample of Medical Universities are warranted to reply to the question that “Does administrative use of the SET results lead to improvement in teaching quality?”
    Keywords: Teaching, Program evaluation, Faculty, Iran
  • Bibi Eshrat Zamani, Hasan Babri, Setare Mosavi Page 110
    Background and Objective
    Learning via mobile, as a new stage of electronic learning development, has been introduced to provide opportunities for transferring information and improving students learning. The present study was carried out to investigate the factors affecting the attitudes of Medical Students toward the acceptance of cellular phone as one of the educational means.
    Methods
    In this descriptive correlation research, the study population was all the medical students in Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran. Study samples were 214 students selected through clustered random sampling according to the sample size. Data collection was performed using a questionnaire designed based on forming constructs and factors of Davis et al., (1989) acceptance model. The questionnaire’s validity and reliability were determined through content validity and Cronbach's alpha respectively.
    Results
    Variables including the perception of easy usage of e-learning, the perception of the helpfulness of e-learning, students’ attitudes toward e-learning and the decision to use it were found to be the factors which positively affect the acceptance and use of this technology among the students at the level of 0.01.
    Conclusion
    Based on on findings, the technology acceptance model of learning via cellular phone was approved in the studied population; so that, it is applicable to the under-study population.
    Keywords: Mobile, Learning, Technology Acceptance Model (TAM)
  • Mohammadreza Amiresmaili, Mahmood Nekoei Moghadam, Mahmood Moosazadeh*, Elaheh Pahlavan Page 118
    Background and Objective
    According to some evidences, medical graduates do not evaluate their skills and capabilities to perform professional responsibilities at an acceptable level. In other words, there is a disagreement among authorities and experts of medical education in this regard. This study aimed to survey the challenges of general physician-education system in Iran.
    Methods
    This applied study was carried out by qualitative method. A purposeful sample of 23 informants participated in the study. Semi-structured interview was applied for data collection and Data were analyzed using framework method.Results A total of 23 subthemes classified under 6 major themes were identified. Major themes included strategies of general practice education, structural issues, incomprehensiveness of courses and curriculum, educational fields, educational problems, and resources.
    Conclusion
    Due to several issues, the effectiveness of general physician-education in Iran is faced with serious challenges. Incompatibility of education with real needs of the community is one of the most important issues. Therefore, general-physician education should move toward becoming more practical and empowering medical students to manage health centers should be taken into account in a systematic and efficient manner.
    Keywords: Medical education, General practice education, Challenge
  • Abdolhussein Shakurnia, Mehri Ghafourian Boroujerdnia, Hussein Elhampour Page 132
    Background and Objective
    Approach to the study, as one of the factors affects students’ learning and achievement, is of a great importance. The aim of this study was to compare medical students’ approaches to learning in pre-clinical and clinical years of study and its effect on their academic achievement.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, a total of 137 medical students in pre-clinical and clinical years of study in Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran, were evaluated by using Approaches and Study Skills Inventory for Students (ASSIST) questionnaire. Grade point average of students in theoretical and practical courses was considered as an indicator of their academic achievement.
    Results
    The most common approach to study and learning was deep approach (40.1%). In clinical years of study, a significant increase of using deep approach and significant decrease of using surface approach were observed. There was no significant difference between pre-clinical and clinical students in regard to their learning and study approaches (P = 0.140). Learning and study approach showed significant relationship with students’ academic achievement (P = 0.01).
    Conclusion
    Due to the significance of using deep approach in learning, it is recommended that educational planners provide the best learning conditions to encourage students to take advantage of this study approach.
    Keywords: Approache to the study, Medical students, Academic achievement, Approaches, study skills inventory for students (ASSIST)
  • Soghra Omrani, Hashem Fardanesh, Issa Ebrahimzade, Mohammad Reza Sarmadi, Mansour Rezaei Page 143
    Background and Objective
    Education is one of the fundamental pillars for developing capabilities, skills and competencies in the society. Comparing e-learning and traditional teaching methods help teachers and educational stakeholders in designing, developing and implementing appropriate learning courses for learners. The purpose of this study was to compare lecture-based and e-learning methods effects on learning and motivating physicians on the topic of acute respiratory failure using models, strategies and techniques of instructional design.
    Methods
    In a quasi-experimental study, 60 general physicians selected by available sampling were divided into two equal groups (n = 30) based on the two instructional methods. Learning content in the control group was based on the compiled programs of Continuing Medical Education and in the e-learning group it was based on the same programs with integration of the instructional design models. Data were collected in pre-test, post-test using motivation assessing questionnaire using Merrill and Reigeluth models.
    Results
    There was no significant difference between pre-test and post-test scores of participants (P > 0.05). But after educational programs, the motivation of physicians in control group (126.1 ± 3.97) was significantly (P < 0.05) less than experimental group (143.83 ± 5.45).
    Conclusion
    The results of this study showed a significant increase in participant's motivation after using electronic medical continuing education.
    Keywords: Electronic learning, Lecture, based learning, Motivation, Continuing medical education
  • Mehdi Tabrizizadeh, Seyed Mojtaba Yasini Ardakani, Parvaneh Rostamzade, Meysam Zare Page 153
    Background and Objectives
    Mental health is one of the most important issues in various populations, specially the student populations, which by itself can provide a background for academic achievement or failure. The aim of the present study was to investigate the mental health status of students of medicine and dentistry in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.
    Methods
    This descriptive-analytic and cross-sectional study was performed in the academic year of 2009-2010 according to the Symptom Checklist-90 (SCL-90) test. 232 questionnaires containing demographic and SCL-90 questions were distributed among the systematically selected students of medicine and dentistry in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. Data were analyzed using chi-square test.
    Results
    132 students (69.1%) had no mental disorder; while 53 (27.7%) had slight and 6 (3.2%) had moderate mental disorders. The rate of severe mental disorders was zero. The most commonly observed mental disorders were paranoia in 108 students (56.5%), sensitivity in mutual relations in 82 students (44%), and obsessive compulsive disorder in 79 students (41.4%). None of the demographic variables showed significant statistical relation with mental health status.
    Conclusion
    The obtained rate for suspicious cases of mental disorders in students of medicine and dentistry requires more attention in offering health consulting services for them in order to solve their psychiatry problems.
    Keywords: Mental health, Mental disorder, Symptom checklist, 90 (SCL, 90
  • Fariborz Khoshrvash, Sahar Vesal, Seyed Ali Mousavi, Gholam Reza Ghasemi, Noshin Mehrbod Page 162
    Background and Objectives
    Selection of specialty field to continue education is such a great challenge for general physicians that can create stress in their personal life. The purpose of this study was to determine the relationship between the rate of anxiety in medical residents and their desired criteria in selecting specialty field and place of study.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was performed on a total of 370 medical residents selected through stratified sampling from Isfahan, Guilan, Zahedan, Sanandaj and Kashan Universities of Medical Sciences, Iran. Data were collected through demographic features questionnaire and Zung anxiety self-evaluation questionnaire.
    Results
    More than 92% of residents did not have anxiety and were in normal condition. From all, 168 (45.4%) had selected their specialty field based on just their personal interests, 55 (14.9%) based on external factors, and 147 (39.74%) based on both internal and external factors. In regard to the place of study, 220 residents (59.5%) were studying in their first three preferred cities and there was a significant relationship between anxiety and place of education (P < 0.05).
    Conclusion
    Since academic satisfaction and success of medical residents is highly dependent on studying in their favorite specialty field and place, administrative programming by officials and planners is highly required for omitting barriers in selecting field and place of education.
    Keywords: Anxiety, Medical assistants, Course selection, Place of education
  • Shohreh Tashi, Fathieh Mortazavi, Shahram Yazdani, Yasaman Mottaghipour Page 170
    Background and Objective
    Medical students should learn some skills for better clinical reasoning, decision making and using evidence based medicine. One of the most important attributes of a successful clinician is the ability of critical thinking in patient care situations. The purpose of this study was to evaluate critical thinking skills (analysis, evaluation, inference, and deductive and inductive reasoning) in medical students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
    Methods
    This non-experimental study was conducted on 92 men in first, third and fifth years of medical education in 2008-2009. Data were collected using California Critical Thinking Skills Test (form B) and analyzed by SPSS software. Statistical tests used for data analysis were ANOVA, Duncan Posthoc and Pearson tests.
    Results
    The mean scores of 5 sub-skills were low in all three groups. Significant differences were found among three groups in regard to evaluation (P = 0.48), inductive reasoning (P < 0.001) and deductive reasoning (P = 0.01).
    Conclusion
    It seems that students’ critical thinking skill is not so desirable in Iran and educational planning should be considered for its development.
    Keywords: Critical thinking, Skills, Medical students
  • Ali Mardaninezhad, Ida Farhadi, Tahereh Khanjani, Marjan Amirimoghadam Page 179
    Background and Objective
    Current approach to the education is open learning. Universities in line with the new technologies tend to provide distance and semi-distance education and they are engaged in e-learning through setting up websites. Analyzing the existing data in intended websites can be beneficial in improving distance education and e-learning. The aim of this study was to evaluate the qualities of virtual websites of medical science universities in the world.
    Methods
    In this descriptive qualitative and quantitative study, 40 web sites of medical science universities were evaluated through website quality evaluating tools (Cronbach's alpha = 0.95).
    Results
    “Specific purpose for data range” and “audiences and websites goal” were in excellent conditions. Also, “ease of searching”, “graphic”, “updating”, “internal links”, writer’s academic background”, “stability of the structure”, and “speed of website loading” were in good conditions.
    Conclusion
    The findings of this study can be used by medical science university website managers to improve the quality of the related websites.
    Keywords: Evaluation, Website, Virtual university, WQET, Medical science, Iran
  • Mahmood Nejabat Mohammad Hashem Hashempur, Mojtaba Heydari, Mitra Amini Page 191
    Background and Objective
    Due to increasing rate of medical knowledge volume and depth, introducing new tasks and roles for general practitioners, and restriction of time and resources in medical education, it is essential to follow educational priorities especially in teaching medical doctors. The aim of this study was to determine the conformity of educational programs of ophthalmology department in Shiraz school of medicine, Shiraz, Iran, with the required educational priorities in medical doctor (MD) curriculum.
    Methods
    In this research, we focused on two aspects of theoretical education of ophthalmology; theoretical classes and final examinations. First, the topic discussed in the class or asked in final examinations was determined and its priority was graded according to a grading scale of A to D used in comprehensive study of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Iran. Then, after calculating sum of priorities, the rate of conformity with the expected priorities was determined using chi-square test.
    Results
    In both theoretical classes and final examinations, significant difference was observed between educational materials and the expected educational priorities (P < 0.05).
    Conclusion
    In some cases, the priority “A” had been paid less attention and priorities “B”, “C”, and “D” had been paid more attention than the expected rates. Since the priorities considered in this study were based on those in Shahid Beheshti University of Medical Sciences comprehensive study that is approved by faculty members of Shiraz University of Medical Sciences, revision of the educational priorities seems to be required.
    Keywords: Medical education, Educational priorities, Educational program, Ophthalmology, Medical students evaluation